Hernia inghinală este o afecțiune comună care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Aceasta apare atunci când o parte a intestinului sau a altor organe interne iese prin o deschidere sau o slăbiciune în peretele abdominal. Chirurgia a fost mult timp cea mai comună opțiune de tratament pentru hernia inghinală, dar există o nouă metodă de tratament care a atras atenția comunității medicale: repararea laparoscopică a herniei inghinale, cunoscută și sub numele de laparoscopie inghinală. În acest articol, vom explora această metodă de tratament inovatoare și avantajele sale.

Hernia Inghinală: O Afecțiune Comună

Hernia inghinală este una dintre cele mai comune hernii care afectează oamenii. Aceasta apare atunci când o parte a intestinului sau a unui alt organ intern iese din abdomen printr-o slăbiciune sau o deschidere în peretele abdominal. Hernia inghinală poate provoca disconfort sau durere și poate deveni o problemă serioasă dacă nu este tratată.

Simptomele herniei inghinale pot varia, dar pot include:

 1. O umflătură sau o proeminență în zona inghinală sau scrotală.
 2. Durere sau disconfort în zona afectată, mai ales la ridicarea obiectelor grele.
 3. Senzatie de presiune sau arsură în zona inghinală.
 4. Durere în timpul activităților fizice sau a tusei.

Herniile inghinale pot apărea la oricine, deși sunt mai frecvente la bărbați decât la femei. Tratamentul este adesea necesar pentru a remedia această afecțiune și pentru a preveni complicații grave, cum ar fi incarcerarea herniei (în care o parte a intestinului rămâne blocată în hernie) sau strangularea herniei (când fluxul sanguin către o parte a intestinului este blocat).

Metodele Tradiționale de Tratament pentru Hernia Inghinală

Pentru mulți ani, cea mai comună metodă de tratament pentru hernia inghinală a fost intervenția chirurgicală deschisă, cunoscută și sub numele de hernioplastie deschisă. Această procedură implică o incizie în zona inghinală pentru a accesa hernia și pentru a o repara. Chirurgul reambalează intestinul sau organul în abdomen și întărește peretele abdominal cu ajutorul unui plasă sau a altui material de sutură.

Hernioplastia deschisă este încă o metodă eficientă de tratament și este utilizată în continuare în multe cazuri. Cu toate acestea, această procedură implică o perioadă de recuperare mai lungă, durere postoperatorie și o cicatrice vizibilă în zona inghinală.

Laparoscopia Inghinală: O Nouă Abordare

Laparoscopia inghinală este o metodă de tratament relativ nouă care oferă numeroase avantaje față de procedura deschisă tradițională. Această abordare implică utilizarea unor instrumente mici și un laparoscop (o cameră video subțire) pentru a repara hernia.

Iată cum funcționează procedura de laparoscopie inghinală:

 1. Anestezie: Pacientul este anesteziat pentru a se asigura că nu simte durere în timpul procedurii.
 2. Incizii mici: În locul unei incizii mari în zona inghinală, chirurgul face câteva incizii mici (de obicei trei) în abdomen.
 3. Introducerea instrumentelor: Chirurgul introduce instrumentele mici și laparoscopul prin aceste incizii mici.
 4. Repararea herniei: Utilizând laparoscopul pentru a vedea în interiorul abdomenului, chirurgul reambalează intestinul sau organul și repară peretele abdominal cu ajutorul unui plasă sau a altui material de sutură.
 5. Închiderea inciziilor: După ce hernia a fost reparată, inciziile sunt închise cu suturi sau bandaje.

Avantajele Laparoscopiei Inghinale

Laparoscopia inghinală oferă mai multe avantaje semnificative:

 1. Incizii mai mici: Inciziile mici reduc riscul de infecție, disconfort postoperator și durere.
 2. Recuperare mai rapidă: Datorită inciziilor mai mici, pacienții se pot recupera mai rapid și pot reveni la activitățile normale mai repede decât în cazul chirurgiei deschise.
 3. Cicatrici mai mici: Inciziile mici lasă cicatrici mai mici și mai puțin vizibile.
 4. Complicații reduse: Riscul de complicații, cum ar fi infecțiile postoperatorii sau sângerările, este mai mic.
 5. Rezultate bune: Studiile au arătat că rezultatele laparoscopiei inghinale sunt la fel de bune ca cele ale chirurgiei deschise în ceea ce privește prevenirea recidivelor herniei.

Cine Este Candidat pentru Laparoscopia Inghinală?

Nu toată lumea este candidat pentru laparoscopia inghinală. Evaluarea medicului este esențială pentru a determina cea mai potrivită opțiune de tratament pentru fiecare pacient în parte. Cu toate acestea, laparoscopia inghinală poate fi o opțiune potrivită pentru:

 • Pacienții cu hernii inghinale recurente.
 • Pacienții cu multiple hernii inghinale.
 • Persoanele care doresc o recuperare mai rapidă și mai puțină durere postoperatorie.

Concluzie

Laparoscopia inghinală reprezintă o opțiune de tratament inovatoare și avantajoasă pentru hernia inghinală. Această metodă oferă incizii mai mici, recuperare mai rapidă și mai puține complicații, ceea ce o face o opțiune atractivă pentru mulți pacienți. Cu toate acestea, fiecare caz este unic, și este important ca pacienții să discute cu medicul lor pentru a determina cea mai potrivită abordare pentru tratamentul herniei lor inghinale. Cu ajutorul tehnologiei medicale în avans, tratamentul herniei inghinale devine mai eficient și mai accesibil, ajutând pacienții să-și îmbunătățească calitatea vieții și să revină rapid la activitățile lor obișnuite.