Designul interior este o formă de artă prin care putem transforma spațiile în care trăim și lucrăm în locuri frumoase și inspiraționale. Una dintre cele mai puternice elemente de design este culoarea, care poate crea atmosferă, poate influența starea noastră de spirit și poate adăuga personalitate și caracter spațiului.

În fiecare an, experții în design și industria modei anunță culorile dominante, care devin apoi inspirație pentru proiectele de design interior. În acest articol, vom explora culorile anului și cum să le folosim în amenajarea interioarelor.

Living Coral

În 2019, Living Coral a fost declarată culoarea anului de către Pantone. Această nuanță de corai vibrant și energic aduce o notă de prospețime și veselie în orice spațiu. Pentru a folosi Living Coral în designul interior, puteți alege accente în această culoare pentru perne, draperii sau obiecte de decor. Această nuanță se potrivește în special în camerele de zi sau în dormitoare, adăugând un sentiment de căldură și optimism.

Classic Blue

Alesă culoarea anului pentru 2020 de către Pantone, Classic Blue este o nuanță calmă și elegantă de albastru, care aduce o senzație de liniște și încredere. Această culoare se potrivește perfect în spațiile de relaxare, cum ar fi dormitoarele sau zonele de lectură. Puteți utiliza Classic Blue pentru peretele principal al camerei sau pentru mobilier, obținând un aspect sofisticat și atemporal.

Ultimate Gray și Illuminating

În 2021, Pantone a ales două culori complementare ca fiind culorile anului: Ultimate Gray și Illuminating. Ultimate Gray este o nuanță neutra și stabilă, în timp ce Illuminating este un galben strălucitor și plin de energie. Aceste două culori pot fi folosite împreună pentru a crea un echilibru interesant în designul interior. Puteți utiliza Ultimate Gray pentru pereți sau mobilierul principal și să adăugați accente de Illuminating prin perne, covoare sau obiecte de artă.

Brave Ground

Alesă culoarea anului pentru 2022 de către Dulux, Brave Ground este o nuanță neutră și naturală de maro, care aduce o atmosferă caldă și reconfortantă în orice spațiu. Această culoare se potrivește perfect în living-uri, holuri sau bucătării, creând o bază solidă și versatilă pentru decor. Puteți combina Brave Ground cu nuanțe de verde, crem sau albastru pentru a adăuga dimensiune și interes vizual.

TBA (Culoarea anului 2023)

În fiecare an, apar noi previziuni cu privire la culoarea anului. Pentru a afla care va fi culoarea anului 2023 și cum să o folosiți în designul interior, rămâneți la curent cu ultimele tendințe în domeniul designului și urmăriți anunțurile de la Pantone sau alte autorități în materie de culoare.

Atunci când alegeți culorile pentru designul interior, este important să țineți cont de gusturile personale, stilul de viață și funcționalitatea spațiului.

De asemenea, puteți consulta un designer de interior sau să căutați inspirație în reviste și pe platforme online de design pentru a vă inspira și a vă ghida în alegerea paletelor de culori și utilizarea lor adecvată.

În final, combinați culorile cu texturi, modele și elemente decorative pentru a crea un interior armonios și personalizat, care să vă reprezinte.