Zâmbetul este o caracteristică definitorie a fiecărei persoane, iar un aliniament dentar corect este esențial pentru o sănătate orală optimă și pentru o încredere în sine crescută. Însă, pentru mulți, ideea purtării unui aparat dentar metalic tradițional poate fi demotivantă din punct de vedere estetic. Cu toate acestea, există o soluție care este atât estetică, cât și eficientă: aparatul dentar lingual. În acest articol, vom explora avantajele și eficiența aparatului dentar lingual în corectarea aliniamentului dentar.

Ce Este Aparatul Dentar Lingual?

Aparatul dentar lingual este similar cu aparatul dentar metalic tradițional în ceea ce privește funcționalitatea, dar cu o diferență cheie: este montat pe partea interioară a dinților, adică pe partea linguală. Acest aspect îl face invizibil atunci când zâmbiți și vorbiți, oferind astfel o opțiune estetică pentru corectarea aliniamentului dentar.

Estetica Aparatului Dentar Lingual

Una dintre principalele motive pentru care mulți oameni aleg aparatul dentar lingual este estetica sa. Deoarece bracket-urile și firele sunt ascunse pe partea interioară a dinților, acest tip de aparat dentar este invizibil în timpul convorbirilor și nu afectează aspectul zâmbetului. Acest lucru este atractiv în special pentru adulții și adolescenții care doresc să evite aspectul evident al aparatului dentar metalic.

Eficiența Aparatului Dentar Lingual

Cu toate beneficiile sale estetice, eficiența aparatului dentar lingual în corectarea aliniamentului dentar este bine dovedită. Aparatul dentar lingual poate trata o gamă largă de probleme ortodontice, inclusiv:

 1. Dinti strâmbi: Aparatul dentar lingual poate corecta dinții strâmbi și îmbricați pentru a obține un aliniament corect.
 2. Dinti supradentați sau supramuscate: Această problemă poate fi tratată eficient prin utilizarea aparatului dentar lingual.
 3. Spatii între dinți: Dacă aveți spații între dinți, aparatul dentar lingual poate ajuta la închiderea acestora pentru a obține un zâmbet uniform.
 4. Mordere incorectă: Aparatul dentar lingual poate corecta problemele de mușcare, cum ar fi morderea deschisă sau morderea adâncă.

Procesul de Tratament cu Aparat Dentar Lingual

Procesul de tratament cu aparat dentar lingual implică mai multe etape:

 1. Consultație inițială: În prima consultatie, ortodontul va evalua starea dumneavoastră dentară și va discuta obiectivele și opțiunile de tratament.
 2. Luarea amprentelor: Se vor lua amprente ale dinților pentru a crea bracket-urile personalizate care vor fi lipite pe partea linguală.
 3. Aplicarea aparatului dentar: Bracket-urile personalizate vor fi lipite pe dinții dumneavoastră, iar un fir special va fi instalat pentru a exercita presiunea necesară pentru corectarea aliniamentului.
 4. Sesiunile de ajustare: Va trebui să programați vizite regulate la ortodont pentru ajustări și monitorizarea progresului tratamentului.
 5. Finalizarea tratamentului: După finalizarea tratamentului, veți purta în continuare un dispozitiv de reținere pentru a menține aliniamentul corect al dinților.

Beneficii Adiționale ale Aparatului Dentar Lingual

Pe lângă aspectul estetic, aparatul dentar lingual oferă și alte beneficii:

 • Confort: Deoarece bracket-urile sunt montate pe partea interioară a dinților, nu irită obrajii sau buzele la fel de mult ca aparatele dentare tradiționale.
 • Funcționalitate: Aparatul dentar lingual poate trata o varietate de probleme ortodontice, la fel ca aparatele dentare tradiționale.
 • Confidență: Cu un zâmbet mai frumos și corect, veți avea mai multă încredere în sine și veți simți mai bine în legătură cu aspectul dumneavoastră.

Concluzie

Aparatul dentar lingual este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să corecteze aliniamentul dentar într-un mod estetic și eficient. Cu această opțiune, puteți beneficia de tratamentul ortodontic de care aveți nevoie, fără a vă afecta aspectul zâmbetului. Pentru a începe tratamentul cu aparat dentar lingual, consultați un ortodont pentru o evaluare inițială și pentru a discuta despre opțiunile disponibile pentru dumneavoastră.